Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

Simons Building renovation, Building 2 Mathematics

As the Main Group celebrates its 100th anniversary, the Department of Mathematics returns home to Building 2, now fully restored through a process that preserved historic details while upgrading the building with next-century classrooms, technologies, and infrastructure.

-71.0902000000 42.3588000000
Building 2 facade (Vanderwarker)

Simons Building renovation, Building 2 Mathematics

182 Memorial Drive, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Renovation and renewal
Enhancement of life and learning

Completion: 2016

As the Main Group celebrates its 100th anniversary, the Department of Mathematics returns home to Building 2, now fully restored through a process that preserved historic details while upgrading the building with next-century classrooms, technologies, and infrastructure.

Overview

Building 2 facade (Vanderwarker)
Building 2 Math (Vanderwarker)
Building 2 Math (Vanderwarker)
Building 2 Math (Vanderwarker)
Building 2 Math (Vanderwarker)
Building 2 Math (Vanderwarker)
Building 2. Hallway windows open to the river (Vanderwarker)

Status

Complete

Completion Date

2016

Themes and priorities

Renovation and renewal
Enhancement of life and learning

As MIT celebrates the anniversary of its 1916 move from Boston to the Cambridge campus, the Department of Mathematics has moved back into a newly renovated Building 2. This whole-building renovation represents the first major renewal of the iconic 100-year-old Beaux Arts buildings designed by William Welles Bosworth at the heart of the MIT campus.

For the first time in the history of MIT renovations, a new floor has been added to a Main Group building. Building 2’s new fourth floor—which adds approximately 14,000 square feet of office, seminar, collaborative space, and building systems—was engineered carefully to alter the building’s exterior profile as little as possible. In an additional effort to maintain the historic integrity of the building, the renewal team carefully researched materials and methods to restore the original limestone façade and replicate and replace the 100-year-old windows. Exterior work has improved the energy performance of the building and the comfort of its occupants.

At the end of the main corridor on each floor, interior walls have been removed to provide added daylight and reveal views of the river through the renovated windows. All first-floor classrooms have been renovated and equipped with state-of-the-art audiovisual systems, including 2-190, now a tiered lecture hall. Academic offices are now clustered around shared discussion rooms, and group meeting spaces are strategically placed along corridors, in both cases to encourage and support collaboration and interdisciplinary cooperation.

“It is wonderful to return home to Building 2,” says Tom Mrowka, head of the department. “The renovation manages to retain the quiet majesty of the Main Group while beautifully and tastefully updating it, capping it all off with amazing new space on the fourth floor.”

A new art installation of winding polyhedra by Sir Antony Gormley, titled The CHORD, spans the four-story height of the north stair lobby.

Image credits

Vanderwarker

Details

Address

182 Memorial Drive, Cambridge, MA

School or Unit

School of Science (SoS)

Use

Academic

Project Team

Architect:  Ann Beha Architects, Boston, MA
Construction manager: Bond Brothers, Everett, MA
MIT team:  Arne Abramson, William Colehower, Martin Deluga, Frank Higson, Sonia Richards, and Gary Tondorf-Dick

Scope

97,000 gsf

Design Features

  • Limestone façade restored and preserved
  • New fourth floor adds approximately 14,000 square feet of office, seminar, and collaborative space; carefully considered expansion process provides a model for future renewal of other Main Group buildings
  • Ziggurat renovated to create the new Graduate Student Pavilion with a more open plan, expanded collaboration spaces, and a skylight to provide daylight; the second floor Math Commons Room is double the size of previous one
  • Infrastructure and mechanical systems upgraded to 21st-century standards
  • Accessibility upgrades include the addition of an elevator and new sloped walks at exterior entries
  • New conference, seminar, and casual community spaces encourage group interaction; shared/collaborative space increased by more than 300%
  • Graduate student and instructor offices reconfigured into suites around shared meeting areas so that discussions and office hours can proceed without interfering with work that requires quiet concentration

Sustainable Design Elements

  • Window replacement improves energy performance of the building and comfort of the occupants; windows replicated to maintain historical integrity of building design
  • Energy efficient heating and cooling systems

Awards

2016 Cambridge Historical Commission preservation award for rooftop addition and creative adaptation of interior spaces.

Map

42.3588000000
-71.0902000000
15