Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

Morris and Sophie Chang Building renovation, E52

The full renovation of Building E52 revives an aging facility and enhances interdepartmental communication while creating a unique, spacious conference center and much-needed expansion space for current academic activities.

-71.0837000000 42.3607000000
Morris and Sophie Chang Building, E52

Morris and Sophie Chang Building renovation, E52

50 Memorial Drive, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability
Enhancement of life and learning

Completion: 2016

The full renovation of Building E52 revives an aging facility and enhances interdepartmental communication while creating a unique, spacious conference center and much-needed expansion space for current academic activities.

Overview

Morris and Sophie Chang Building, E52
View from Samberg Conference Center, Building E52
Building E52 lobby wood slat wall panel
Building E52 classroom
Morris and Sophie Chang Building, E52

Status

Complete

Completion Date

2016

Themes and priorities

Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability
Enhancement of life and learning

The renovated Building E52—now the Morris and Sophie Chang Building—serves as headquarters for MIT’s Department of Economics and provides a centralized location for the MIT Sloan School of Management’s student and administrative services. E52’s new seventh floor and renovated sixth floor house the remarkable Samberg Conference Center.

An Art Deco landmark along the Charles River, Building E52 was designed by Shreve, Lamb, and Harmon, the architects of the Empire State Building in New York City, and constructed in 1938 as the Massachusetts headquarters for the Lever Brothers Company. Purchased by MIT in the early 1950s, it became the first home of MIT’s School of Industrial Management (later renamed the MIT Sloan School of Management). As part of the renovation, E52’s distinctive bronze and limestone exterior was scrubbed and restored, and its windows were all replaced with operable windows that replicate the original design. Other preserved historic details include the lobby’s floor, where the original terrazzo has been meticulously replaced following the original pattern.

Inside, two new stairways connect floors 1-3 and floors 4-5, providing a more cohesive feel for the departments occupying the building. Reconfigured work spaces also foster more efficient circulation and improved communication. Occupants now enjoy increased interior daylight, improved building envelope insulation, and more efficient heating, cooling, and lighting systems. The building’s north vestibule features an MIT Percent-for-Art piece designed by artist Leo Villareal consisting of 240 hanging LED rods that cycle through a randomly generated series of light combinations.

Building E52 is named in honor of Morris Chang '52, SM '53, ME '55 and Sophie Chang, whose generous gift made the restoration possible. The Samberg Conference Center, named to honor the generosity of Arthur (SB ’62) and Rebecca Samberg, features a 20,000-foot glass-encased top-floor addition and terraces offering extraordinary views of the river and Boston.

 

Image credits

Bryce Vickmark

Details

Address

50 Memorial Drive, Cambridge, MA

School or Unit

School of Humanities, Arts, and Social Sciences (SHASS), Sloan School of Management (Sloan)

Use

Academic

Project Team

Architect: Beyer Blinder Belle Architects and Planners, LLP, New York, NY
Construction manager: Consigli Construction Company, Inc., Milford, MA
MIT team: Thayer Donham, Rich Quade, and Sonia Richards

Scope

143,950 gsf

Design Features

  • New seventh floor addition with terrace creates 2-floor conference center featuring panoramic views, state-of-the-art technology and acoustics, as well as moveable partitions and furniture that enhance space flexibility
  • Façade scrubbed and renewed by workers on “mast climbers” using bristle brushes
  • New academic space configuration based on programming and space analysis
  • Two new communicating stairways and a new elevator improve building circulation in addition to interior bridges that connect to buildings E40, E51, E62, and E60
  • New suite layouts for more efficient flow
  • Seven elevator lobbies feature wood slat wall panels constructed in different patterns generated by software
  • All interior floors, ceilings, and finishes refreshed or restored, including meticulously restored Terrazzo floor in lobby
  • Improved interior daylight

Sustainable Design Elements

  • All exterior windows replaced with higher-efficiency windows
  • Increased exterior wall thermal performance to improve building energy performance
  • New, more efficient heating and cooling systems
  • Energy-efficient lighting (daylight dimming)

Awards

Cambridge Historical Commission Preservation Award

Map

42.3607000000
-71.0837000000
15