Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

Samuel Tak Lee Building, Building 9 renovation

The substantial renovation of the Samuel Tak Lee Building created dedicated space for the innovative STL Real Estate Entrepreneurship Lab and established an interactive workspace that fosters communication and collaboration.

-71.0936000000 42.3599000000
Building 9 lounge (Photographer Justin Knight)

Samuel Tak Lee Building, Building 9 renovation

105 Massachusetts Avenue, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Enhancement of life and learning

Completion: 2016

The substantial renovation of the Samuel Tak Lee Building created dedicated space for the innovative STL Real Estate Entrepreneurship Lab and established an interactive workspace that fosters communication and collaboration.

Overview

Building 9 lounge (Photographer Justin Knight)
Building 9 classroom (Photographer Justin Knight)
Building 9 "sunset bar" (Photographer Justin Knight)
Building 9 (Photographer Justin Knight)
Renovated Building 9 facade with all new windows (Photographer Tom Gearty)
Building 9 lobby (Photographer Monica Lee)

Status

Complete

Completion Date

2016

Themes and priorities

Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Enhancement of life and learning

The renovation of MIT’s Samuel Tak Lee Building (Building 9) established a welcoming home for the Samuel Tak Lee MIT Real Estate Entrepreneurship Lab. Founded in 2015, the STL Lab promotes social responsibility among entrepreneurs and thought leaders in the real estate and urban development fields, with a particular focus on China.

Originally built in 1968, Building 9 was designed by architect William Netsch and Skidmore, Owings, and Merrill. The six-story structure provided a vital link between Buildings 7, 13, and 33, and served as the original home for MIT’s Center for Advanced Engineering Study (CAES). Among the building’s notable features are a limestone veneer exterior and an abbreviated tower.

Current occupants of the building include the Department of Urban Studies & Planning (where the STL Lab is housed), the MIT Center for Real Estate, and the Office of Digital Learning. The renovation created dedicated space for the STL Lab while integrating it with existing uses to produce a multipurpose hub of planning and development activity. The centerpiece of the new configuration is a flexible “city arena” on the second floor where students, faculty, and guests can work together in an interactive workspace supported by cutting-edge communications and presentation technology.

In addition to the overall modernization of its classroom and office spaces, the building received major infrastructure upgrades, including new windows and air handling equipment, to improve energy efficiency and accessibility.

Image credits

Tom Gearty, Justin Knight, Monica Lee

Details

Address

105 Massachusetts Avenue, Cambridge, MA

School or Unit

School of Architecture and Planning (SA+P)

Use

Academic

Project Team

Architect: Utile, Boston, MA
Construction manager: Elaine Construction, Newton, MA
MIT Team: Julie Azzinaro, Janis Burke, Joseph Collins, Thayer Donham, Mark Winter

Scope

31,000 gsf

Design Features

  • Programmatic renovations including new faculty offices, classrooms, workshops, and meeting spaces
  • New air handler to feed Floors 2-6
  • All new double-glazed, energy-efficient windows
  • Accessibility improvements include new elevator to access sixth floor, improved ramps between Building 9 and neighboring buildings, and new accessible restrooms
  • Additional efficiency and accessibility updates

Sustainable Design Elements

  • New exterior wall insulation increases overall building efficiency
  • Renovated bathrooms improve water efficiency
  • New windows increase energy efficiency
  • Increased efficiency due to new air handler and related components

Map

42.3599000000
-71.0936000000
15