Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

Kendall Square at MIT – Site 4, Buildings E37, E38

Construction is complete on a Kendall Square project that brings new graduate student housing to the area as well as a lively innovation center, mixed-use retail, and a new home for MIT Admissions.

-71.0859000000 42.3621000000
Rendering SE Podium, Courtesy NADAAA

Kendall Square at MIT – Site 4, Buildings E37, E38

290-292 Main Street, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability
Enhancement of life and learning

Completion: 2020

Construction is complete on a Kendall Square project that brings new graduate student housing to the area as well as a lively innovation center, mixed-use retail, and a new home for MIT Admissions.

Overview

Rendering SE Podium, Courtesy NADAAA
Rendering of Site 4, Courtesy NADAAA
Rendering South Plaza, Courtesy NADAAA
Rendering of Site 4 at night, Courtesy NADAAA
Rendering Graduate Student commons, Courtesy NADAAA
Rendering Graduate Student housing example, Courtesy NADAAA
Rendering Graduate Student housing example, Courtesy NADAAA
Rendering Admissions entry, Courtesy NADAAA
Rendering Innovation Initiative meeting space, Courtesy NADAAA
Rendering the Forum, Courtesy NADAAA

Status

Complete

Completion Date

2020

Themes and priorities

Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability
Enhancement of life and learning

Responding to the need for additional graduate student housing, MIT embarked on a project in Kendall Square that addresses this need and creates a vibrant new innovation center as well as a new home for Admissions.

The Site 4 project completely renovated two existing buildings on Main Street (E38 and E39, now grouped together as E38) to accommodate ground-floor retail space and the Admissions offices on the second floor. The new Welcome Center, a gift of Tina Moghadam and Hamid Moghadam ’77, SM ’78, features a 200-seat auditorium, moveable walls, and art installations including an illustrated "Welcome Wall" and a rotating story wall. Above the Center, existing space in E38 has been transformed into a new Innovation and Entrepreneurship Hub providing open, multi-use spaces for student makers and entrepreneurs, researchers, and staff, and a new home for the MIT Innovation Initiative.

Within E38, the renovations also created program space for three sustainability groups: the Office of Sustainability (MITOS), the Environmental Solutions Initiative (ESI), and the Abdul Latif Jameel Water & Food Systems Lab (J-WAFS). Additionally, E38 provides a new home for the Open Space Programming group.

Rising above the eastern side of E38, the newly constructed residential tower (Building E37) provides 454 housing units (2-bedroom, 1-bedroom, and efficiencies) for MIT graduate students. The residential tower is anchored by a three-level podium housing a childcare facility and common space for the residents.

In a variety of ways, Site 4 is designed to serve as a bridge between the MIT campus and the City of Cambridge. The entire ground floor of the Forum features floor-to-ceiling windows that offer a view of the activity within. When not engaged for Admissions activities, the auditorium will be available to other MIT groups and to the broader Cambridge community. Along its southern side, Site 4 borders an open space designed to encourage pedestrian traffic, offering trees, landscaping, and seating as well as space for special and seasonal events.

With its central location, Site 4 will help power the exchange of ideas by situating MIT problem solvers among industry innovators, and its active ground floor uses foster a dynamic and engaging environment that adds vitality to Kendall Square and MIT’s east campus.

Site 4 has access to underground parking developed as part of the Kendall Square project and provides long-term and short-term bicycle parking. It is targeting LEED v4 Gold certification.

Image credits

Courtesy NADAAA

Details

Address

290-292 Main Street, Cambridge, MA

Use

Mixed Academic / Retail / Residential

Project Team

Design Architect: NADAAA, Boston, MA
Architect of record: Perkins+Will, Boston, MA
Construction manager:
Turner Construction, Boston, MA
MIT Team: Nicole Bernabei, Christos Maravelias, Paul Ricci, Sonia Richards

Scope

approx. 426,146 gsf

Design Features

  • Graduate student residence tower providing approx. 454 units including family units (units include 2-bedroom, 1-bedroom, and efficiencies); tower façade clad primarily in bronzed anodized aluminum panels; common areas include quiet study spaces, a family lounge, a playroom, terraces, and multipurpose rooms
  • New childcare center serving the entire MIT community, offering care for toddlers and preschoolers, adjacent to an outdoor playground area shared with the residents
  • New home for MIT Admissions, including a reception area, expansive gathering spaces, meeting rooms, and offices for staff and the dean
  • 200-seat auditorium with floor-to-ceiling windows and movable walls for flexible configuration; its shared programmable space can be used for presentations by Admissions, other MIT groups, or the broader Cambridge community
  • Program space for three sustainability groups: the Office of Sustainability (MITOS), the Environmental Solutions Initiative (ESI), and the Abdul Latif Jameel Water & Food Systems Lab (J-WAFS) 
  • New home for the Open Space Programming group, which works to create welcoming, inclusive open-space programs and events designed to engage the MIT, Kendall Square, and Cambridge communities
  • Existing space in E38 restored and transformed into the Innovation and Entrepreneurship Hub, with open, multiuse spaces for student makers and entrepreneurs, researchers, and staff, and a new home for the MIT Innovation Initiative
  • Existing façades of repaired and improved for better thermal performance; concrete surfaces restored to recall the original cast-in-place concrete façade; brick repointed as necessary
  • Ground level retail space offering a mix of uses to encourage active engagement during the day and on evenings and weekends
  • Open space to create pedestrian links and provide trees, landscaping, and seating, as well as space for special and seasonal events
  • Six-level underground parking garage located below the graduate student tower and adjacent open space; includes short- and long-term bicycle parking spaces

Sustainable Design Elements

  • Restoration and reuse of existing buildings
  • Façades repaired and improved for better thermal performance
  • New, energy efficient windows in both buildings that will recall the original historic windows in proportion, detail, color, and character 
  • Ample bicycle parking spaces
  • Targeting LEED v4 Gold Certification
  • Prioritization of systems that conserve energy and reduce greenhouse gas emissions while benefitting occupant comfort and providing reliability and ease of maintenance, including:
    • Variable frequency drives for hot and chilled water loops
    • Valance units within the residential units
    • Heat recovery devices in the dedicated outside air units serving the residences
    • Enhanced heat recovery effectiveness for air handling units serving non-residential areas
    • Enhanced lighting power density and lighting controls
    • Low-flow shower heads for residential and non-residential areas which not only reduce water consumption but also reduce demand on the Domestic Hot Water service, resulting in energy savings

Map

42.3621000000
-71.0859000000
15