Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

610 Main Street South

Uniquely positioned to advance the growing innovation cluster nearby, the project at 610 Main Street complements the area and contributes to the vitality of the region.

-71.0946000000 42.3623000000
610 Main South

610 Main Street South

610 Main Street, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability

Completion: 2013

Uniquely positioned to advance the growing innovation cluster nearby, the project at 610 Main Street complements the area and contributes to the vitality of the region.

Overview

610 Main South
610 Main South
610 Main Dome
610 Main Lobby

Status

Complete

Completion Date

2013

Themes and priorities

Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability

The new 610 Main Street South building is now occupied by Pfizer Pharmaceuticals, Inc., a breakthrough leader in the fight against Alzheimer’s disease, diabetes, and other major illnesses. Just steps away from several MIT biomedical labs conducting research relevant to Pfizer’s interests, this multidisciplinary research facility is positioned to facilitate innovative MIT-Pfizer collaborations.

At this location, Pfizer pursues groundbreaking research and development in its Neuroscience Research unit and its Cardiovascular, Metabolic, and Endocrine Diseases (CVMED) unit. The building’s design embodies the cooperative culture of Kendall Square through dynamic communal workspaces where Pfizer’s 1,000 onsite employees can innovate and solve problems together.

As a complex, the buildings at 610 Main Street South and North encompass a total of 500,000 square feet of state-of-the-art space, including offices, laboratories, an underground garage, and 10,000 square feet of retail on Main Street. The building has achieved LEED Gold certification.

Image credits

Courtesy Arch Partners, Steve Dunwell

Details

Address

610 Main Street, Cambridge, MA

Use

Commercial

Project Team

Architect: Elkus Manfredi Architects, Boston MA
Construction manager: John Moriarty & Associates, Inc., Winchester MA
MIT team
: Maureen McCaffrey, MIT Investment Management Company

Scope

230,000 gsf

Design Features

Two seven-story buildings comprising 500,000 square feet of research laboratory facilities, above a three-level, 650-space below-grade parking garage

Sustainable Design Elements

  • Brownfield redevelopment
  • Storm water filtration system
  • Reflective roof material to reduce the heat island effect
  • Heat recovery methods incorporated into HVAC systems
  • VAV system and right sizing of HVAC equipment to reduce energy use
  • Low-emitting materials including adhesives, sealants, paints, and carpets
  • Construction waste management to recycle and salvage waste

Map

42.3623000000
-71.0946000000
15