Massachusetts Institute of Technology

Back to Projects: GalleryMapList

Jump to: Select a project

610 Main Street North

Designed to enhance the growing innovation cluster nearby, the project at 610 Main Street North offers unique features that will contribute to the vitality of the area.

-71.0940000000 42.3625000000
610 North, retail view

610 Main Street North

610 Main Street, Cambridge, MA

Status: Complete

Themes: Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability

Completion: 2016

Designed to enhance the growing innovation cluster nearby, the project at 610 Main Street North offers unique features that will contribute to the vitality of the area.

Overview

610 North, retail view
610 North entrance
610 North, view from Main Street
610 North courtyard

Status

Complete

Completion Date

2016

Themes and priorities

Innovation and collaboration
Renovation and renewal
Sustainability

At 610 Main Street, shell and core construction is complete on the second of two buildings to be occupied by lead tenant and pharmaceutical firm Pfizer. The 280,000 square foot multidisciplinary laboratory facility enhances the growing life-science cluster in the Osborn Triangle and Kendall Square area. The cluster is home to industry leaders such as Pfizer and Novartis, and innovation centers including Lab|Central.

Through the creation of public amenities and open space, this new building will advance MIT’s interest in improving the innovation environment in Cambridge. It will feature retail space along Main Street that creates a lively and active urban streetscape, and its new Watson Courtyard will provide outdoor space for all to enjoy.

In addition, the new building is designed with environmentally responsible features such as electric vehicle charging stations, covered bike parking, storm water mitigating design, a reflective roof, water efficient fixtures and irrigation, an energy conscious design and building envelope, and use of low VOC materials. The building is situated above a new three-story underground garage (completed during the construction of 610 Main Street South) that features preferred parking spaces for Low Emitting Fuel Efficient Vehicles.

Together with the 610 Main Street South building, completed in 2013, the complex is a 500,000 square foot LEED-certified research facility. MIT is targeting a minimum of LEED Silver certification. Pharmaceutical firm Pfizer is scheduled to occupy the building’s first three floors starting in fall 2016 and work to fit out the remaining interior spaces is expected to continue through early 2017.

Image credits

Courtesy Neoscape

Details

Address

610 Main Street, Cambridge, MA

Use

Commercial

Project Team

Architect: Elkus Manfredi Architects, Boston
Construction manager: John Moriarty & Associates, Inc., Winchester MA

MIT Team: Kenneth J. Williams, MIT Investment Management Company

Scope

280,000 gsf

Design Features

  • The complex of two seven-story buildings (610 Main Street North and South) comprises 500,000 square feet of research laboratory facilities, above a three-level, 650-space below-grade parking garage

Sustainable Design Elements

  • Brownfield redevelopment
  • Storm water filtration system
  • Reflective roof material to mitigate heat retention and reduce energy needed for cooling
  • Heat recovery methods incorporated into HVAC systems
  • VAV system and right sizing of HVAC equipment to reduce energy use
  • Low-emitting materials including adhesives, sealants, paints, and carpets
  • Construction waste management to recycle and salvage waste
  • Preferred parking spaces for low-emitting fuel-efficient vehicles
  • Electric vehicle charging stations
  • Covered bike parking

Map

42.3625000000
-71.0940000000
15